Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar menstruatie is niet overal zo vanzelfsprekend als in Nederland. Voor vrouwen die geen toegang hebben tot schone, hygienische menstruatieproducten (of die ze niet kunnen betalen), kan de maandelijkse periode een hele uitdaging zijn. Wist je bijvoorbeeld dat meisjes in ontwikkelingslanden soms wel een kwart van hun schooltijd missen - of helemaal besluiten te stoppen met school - omdat ze geen goede manier hebben om hun menstruatiebloed op te vangen? 

Onderdeel van onze missie is dan ook om menstruatie veilig en hygienisch te laten verlopen voor iedere vrouw - jong en ouder, rijk en arm, in Nederland of ergens anders.
Dit is hoe we dat doen:

☆ EcoFemme 
Een prachtig initiatief op het platteland van India. EcoFemme draagt op drie manieren bij aan betere leefomstandigheden:

 • Werk voor vrouwen
  Vrouwen leren de maandverbanden te produceren en voorzien hiermee in hun eigen levensonderhoud
 • Pad for Pad program
  Koop je hier een maandverbandje van EcoFemme, dan betaal je er eigenlijk twee: één voor jezelf en één voor een meisje daar.
  Op deze manier krijgen de meisjes de kans om op een comfortabele manier naar school te gaan - de hele maand door. 
 • Menstruatie-educatie
  Met het geld dat EcoFemme verdient, lichten ze tieners en volwassenen voor over menstruatie. Het stigma dat hierop ligt wordt
  op deze manier met de dag kleiner, en vrouwen krijgen een meer gelijkwaardige positie in de maatschappij.

Jij kunt hun belangrijke werk steunen, simpelweg door maandverband van EcoFemme aan te schaffen! Zo draag je bij aan een beter milieu en een fijnere menstruatie,
voor jezelf én voor vrouwen in India! Meer over EcoFemme zie je in het prachtige filmpje:

 

☆ De Groene Cup 

Met de aanschaf van De Groene Cup steun je het Voedselbosproject GulaGula in Indonesië.
In de afgelopen 25 jaar is in Indonesië meer dan 30 miljoen hectare bos verdwenen. Niet alleen wordt bijna 70% van de uitstoot van broeikasgassen in Indonesië veroorzaakt door ontbossing, zo’n 60 miljoen mensen zijn direct afhankelijk van het bos om te overleven. Op plekken waar het bos gekapt is groeit niets anders meer dan taai gras, en de bodem kan geen water meer vasthouden. Zo ontstaan grote stukken onvruchtbare grond, waarop niets meer verbouwd kan worden. 

Het GulaGula voedselbosproject maakt van deze onvruchtbare gebieden weer een levendig voedselbos. In samenwerking met de Food and Agriculture Organisation (FAO) hebben zij een unieke, simpele methode ontwikkeld om de natuurlijke herbebossing te stimuleren. Deze aanpak biedt de lokale bevolking de mogelijkheid om met de inzet van weinig middelen opnieuw hun land in gebruik te nemen als voedselbos. Dankzij De Groene Cup wordt de komende 5 jaar minimaal 1 ha bos teruggebracht. 1 ha is genoeg voor een boer en zijn gezin om van te kunnen leven. Er is gekozen voor een periode van 5 jaar, want van "kale grond" naar productie van met name de kruidnagelbomen duurt 5 jaar. Een boer ontvangt dus 5 jaar lang financiële ondersteuning voor o.a. de kosten voor de kwekerij en lokaal personeel. In het Gula Gula Food Forest Project zijn nu 111 boeren en 86 gezinnen actief.

☆ Congo 

In 2018 heeft Cute Cotton een project gesteund in Congo. Hierbij zijn XXX menstruatiecups tegen een lage prijs ingekocht 

Heb je zelf een goed doel?

Cute Cotton steunt - binnen onze eigen mogelijkheden - graag projecten en goede doelen in Nederland of in het buitenland. 
Wat we bijvoorbeeld kunnen doen:

 • Voorlichtingsmateriaal toesturen over een veilige, gezonde en comfortabele menstruatie 
 • Inkoopskorting bieden op grotere aantallen menstruatiecups of wasbaar maandverband voor humanitaire projecten 
 • Meedenken over projecten die het verbeteren van de menstruatie-omstandigheden voor ogen hebben


Wij zijn een klein bedrijf en maken geen grote winsten. We doen wat we kunnen, maar er zijn grenzen aan onze mogelijkheden.
Het is dan ook goed om te weten wat we niet kunnen doen:

 • Projecten opzetten en het voortouw nemen; we hebben het echt druk genoeg met ons bedrijf en gezin!
 • Gratis cups of maandverband voor een hele gemeenschap doneren; daarvoor hebben we simpelweg niet de middelen
 • Korting of gratis producten bieden voor individuele vrouwen; onze cups zijn al erg scherp geprijsd en we kunnen niet altijd korting geven.
  Hou onze site in de gaten, dan zie je vanzelf de aanbiedingen voorbij komen!