Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar menstruatie is niet overal zo vanzelfsprekend als in Nederland. Voor vrouwen die geen toegang hebben tot schone, hygienische menstruatieproducten (of die ze niet kunnen betalen), kan de maandelijkse periode een hele uitdaging zijn. Wist je bijvoorbeeld dat meisjes in ontwikkelingslanden soms wel een kwart van hun schooltijd missen - of helemaal besluiten te stoppen met school - omdat ze geen goede manier hebben om hun menstruatiebloed op te vangen? 

Onderdeel van onze missie is dan ook om menstruatie veilig en hygienisch te laten verlopen voor iedere vrouw - jong en ouder, rijk en arm, in Nederland of ergens anders.
Dit is hoe we dat doen:

☆ EcoFemme 
Een prachtig initiatief op het platteland van India. EcoFemme draagt op drie manieren bij aan betere leefomstandigheden:

 • Werk voor vrouwen
  Vrouwen leren de maandverbanden te produceren en voorzien hiermee in hun eigen levensonderhoud
 • Pad for Pad program
  Koop je hier een maandverbandje van EcoFemme, dan betaal je er eigenlijk twee: één voor jezelf en één voor een meisje daar.
  Op deze manier krijgen de meisjes de kans om op een comfortabele manier naar school te gaan - de hele maand door. 
 • Menstruatie-educatie
  Met het geld dat EcoFemme verdient, lichten ze tieners en volwassenen voor over menstruatie. Het stigma dat hierop ligt wordt
  op deze manier met de dag kleiner, en vrouwen krijgen een meer gelijkwaardige positie in de maatschappij.

Jij kunt hun belangrijke werk steunen, simpelweg door maandverband van EcoFemme aan te schaffen! Zo draag je bij aan een beter milieu en een fijnere menstruatie,
voor jezelf én voor vrouwen in India! Meer over EcoFemme zie je in het prachtige filmpje: 

☆ Lunette 

Lunette is nauw betrokken bij veel projecten van verschillende organisaties, zoals het verstrekken van menstruatiecups wanneer men onderwijs moet missen door het gebrek aan menstruatieproducten, het zorgen voor hygiënische sanitair op scholen om zich te kunnen verschonen, bevorderen van goede voorlichting en het bespreekbaar maken van het onderwerp.

"Omdat miljoenen mensen over de hele wereld geen toegang hebben tot menstruatieproducten - omdat ze het zich niet kunnen veroorloven of zich teveel schamen om erover te praten - zijn we een samenwerking aangegaan met verschillende organisaties. Niet alleen om toegang te geven tot menstruatiecups, maar ook om dit wereldwijde probleem te veranderen en iedereen een stem te geven."

Meer informatie over hun Giving Back projecten vind je hier. Bij de aanschaf van een Lunette help je automatisch mee aan deze superbelangrijke initatieven!

☆ Congo 

In 2018 heeft Cute Cotton een mooi inzamelingsproject gesteund voor vrouwelijke verpleegkundigen in Congo. We hebben 30 verschillende menstruatiecups tegen zeer hoge kortingen aan kunnen bieden aan initiatiefneemster Elzine.

Elzine schrijft:
Zojuist heb ik 30 (!) cups kunnen bestellen voor Congo. Wat ontzettend leuk dat jullie hierop korting hebben willen geven!!
Wij zijn jullie, samen met de vrouwen in Congo, onwijs dankbaar. Het is een groot geschenk.

We hebben ook mooie berichten ontvangen via Elzine van de dames die ze in gebruik hebben, we zijn blij dat we ze hebben kunnen helpen!

☆ Mother's Heart Uganda 

Ook in 2018 hebben wij een project van Marja kunnen ondersteunen met een aantal menstruatiecups. Zij realiseert geheel op eigen houtje een school van echte stenen, het 2e lokaal is al bijna af!

Jeremiah houdt zich lokaal als eerste bezig met de school, alles begint bij goed onderwijs. Zijn vrouw Kate geeft voorlichting aan een groep van 20 meisjes over sexualiteit en menstruatie. Er is nog grote onwetendheid over ongesteldheid onder deze meisjes. Ook missen zij met grote regelmaat een week school omdat zij geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen. De cups blijken een geweldige mogelijkheid om meisjes hierbij te helpen!

Heb je zelf een goed doel?

Cute Cotton steunt - binnen onze eigen mogelijkheden - graag projecten en goede doelen in Nederland of in het buitenland. 
Wat we bijvoorbeeld kunnen doen:

 • Voorlichtingsmateriaal toesturen over een veilige, gezonde en comfortabele menstruatie 
 • Inkoopkorting bieden op grotere aantallen menstruatiecups of wasbaar maandverband voor humanitaire projecten 
 • Meedenken over projecten die het verbeteren van de menstruatie-omstandigheden voor ogen hebben


Wij zijn een klein bedrijf en maken geen grote winsten. We doen wat we kunnen, maar er zijn grenzen aan onze mogelijkheden.
Het is dan ook goed om te weten wat we niet kunnen doen:

 • Projecten opzetten en het voortouw nemen; we hebben het echt druk genoeg met ons bedrijf en gezin!
 • Gratis cups of maandverband voor een hele gemeenschap doneren; daarvoor hebben we simpelweg niet de middelen
 • Korting of gratis producten bieden voor individuele vrouwen; onze cups zijn al erg scherp geprijsd en we kunnen niet altijd korting geven.
  Hou onze site en social media in de gaten, dan zie je vanzelf de aanbiedingen voorbij komen!