Alles over Menstruatiecups

Wat een fenomeen, die menstruatiecups! Je dacht dat je alles al wist, maar dit... daarom lees je hier alles wat je moet weten over menstruatiecups en hoe je ze gebruikt.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een flexibel cupje, gemaakt van siliconen of TPE (het materiaal waar flessenspenen van gemaakt zijn). Dit cupje breng je in in je vagina, waar het bloed kan opvangen. De menstruatiecup is herbruikbaar: na enkele uren leeg je de cup en spoel je hem goed om, waarna je hem opnieuw kunt inbrengen. Zo heb je maar één product nodig voor je hele menstruatie. De menstruatiecup gaat vaak wel jaren mee, waardoor het een erg goede keuze is voor het milieu en je portemonnee.
 

Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is erg prettig in gebruik. De cups zijn beter voor je gezondheid, portemonnee en het milieu. Vrouwen die een menstruatiecup proberen, zijn vrijwel zonder uitzondering enthousiast: "Had ik dit maar eerder ontdekt!" is de meest gehoorde uitspraak van vrouwen die de overstap naar een menstruatiecup gemaakt hebben. Dit zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Een menstruatiecup is gezonder
  Een tampon absorbeert je menstruatiebloed. Maar niet alleen dat, óók het vocht van het gevoelige vaginale slijmvlies! Daardoor kunnen ze het slijmvlies uitdrogen, wat kan zorgen voor kleine scheurtjes, irritaties en zelfs vaginale infecties. Daarnaast kunnen er pluisjes loslaten en achterblijven, met alle gevolgen van dien. Een menstruatiecup vangt het bloed alleen op, en laat de gevoelige slijmvliezen met rust. Een cup van goede kwaliteit laat niets achter in de vagina; onze menstruatiecups zijn gemaakt van de hoogste graad (Platinum VI) medische siliconen of TPE, die niet reageren met ons lichaam en geen nare stoffen afscheiden. Bovendien laat een menstruatiecup de belangrijke vaginale flora intact, en geeft minder kans op (schimmel)infecties of bacteriële vaginose.
 • Een menstruatiecup is beter voor het milieu
  Gedurende haar hele leven gebruikt een vrouw gemiddeld zo'n 11.000 tampons of maandverbanden, samen goed voor zo'n 150kg afval. 
  Het merendeel van de tampons is niet op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd; er komen veel water en afvalstoffen kijken bij de productie van een tampon.
  Maandverbanden bestaan voor het grootste deel uit plastic en potentieel schadelijke absorptiekorrels.
 • Een menstruatiecup is beter voor je portemonnee
  Je menstruatiecup gaat meestal tot wel 5-10 jaar mee (zie ook onze garanties bij de verschillende cups).
  In deze periode bespaar je zo'n 100 tot wel 500 euro aan tampons en maandverband.
  Een menstruatiecup kopen lijkt misschien even een investering, maar gemiddeld heb je dit er binnen 4-8 menstruaties al uit!
   

Hoe weet ik welke menstruatiecup bij mij past?
Daar vertellen we je alles over in onze nieuwe CupFinder. Als het goed is helpt dit je om de juiste menstruatiecup te vinden.
En kom je er toch niet helemaal uit? Dan helpen we je graag verder! Vul hiervoor het formulier onderaan de CupFinder pagina in.
 

Hoe gebruik je zo'n ding?
 
Je hebt een menstruatiecup aangeschaft, maar nu nog gebruiken... Geef jezelf even de tijd om te leren omgaan met de menstruatiecup. Wij adviseren om minimaal 3 cycli de tijd te nemen, hoewel de kans groot is dat je het na een dag of 3 wel door hebt. Het is geen rocket science, maar je moet het wel even onder de knie krijgen. Met deze tips gaat dat makkelijker: 

Stap 0: Uitkoken

 • Bij de productie van de menstruatiecup kunnen er restjes ongewenste vluchtige stoffen achterblijven. Niets ernstigs. Maar kook je menstruatiecup even uit om ze helemaal kwijt te raken!
 • Je menstruatiecup uitkoken hoeft niet bij ieder gebruik. Wij adviseren om dat 1-2x per menstruatie te doen: aan het begin en aan het eind.
  Tussen iedere verschoning in is goed omspoelen of eventueel opfrissen met een speciale wash voldoende om je menstruatiecup hygienisch schoon te houden.
 

Stap 1: Inbrengen

 • Je brengt een menstruatiecup altijd gevouwen in. Zo is hij nauwelijks breder dan een tampon. Eenmaal ingebracht, klapt hij weer terug in zijn oorspronkelijke vorm; daarbij ontstaat een licht vacuüm dat ervoor zorgt dat je niet doorlekt. Een menstruatiecup hoort laag in de schede te zitten, in tegenstelling tot tampons.
 • De meest gebruikte vouw is de C-vouw: je vouwt de menstruatiecup in de lengte dubbel en dan nog een keer dubbel.
 • Maar er zijn heel veel vouwmethoden: de punch-down-method, de hoekvouw, de Tulp... hier vind je een rustig, duidelijk filmpje van één van onze concullega's, dat de verschillende vouwmethoden laat zien. Probeer er een paar om erachter te komen wat het beste bij je past!
 • Je kunt de menstruatiecup zowel vochtig als droog inbrengen; probeer uit wat je het meest prettig vindt. Heb je een heel lichte menstruatie, dan kun je zelfs wat biologisch watergedragen glijmiddel op de menstruatiecup aanbrengen om het inbrengen te vergemakkelijken.
 • Je kunt de menstruatiecup wat steviger maken met (ijs)koud water, zodat hij makkelijker terug in zijn vorm klapt.
 • Of juist wat soepeler met warm water, zodat hij je niet irriteert als je hem inbrengt.
 

Stap 2: Controleren

 • De menstruatiecup moet goed terug in vorm klappen zodat er een licht vacuüm ontstaat.
 • Controleer of de menstruatiecup goed zit door rondom te voelen of er geen deukje in de basis van de cup is ontstaan.
 • Je kunt de menstruatiecup eventueel wat draaien of een beetje wiebelen, dit kan helpen hem goed uitgeklapt te krijgen.
 • Klapt de cup met geen mogelijkheid terug in vorm, ondanks verschillende vouwtechnieken en koud afspoelen voor het inbrengen? Dan kan het zijn dat hij wat te groot voor je is ,of te flexibel voor je spierspanning.
 • Zelfs met 15 jaar ervaring komt het nog wel eens voor dat hij net niet lekker zit. Gewoon eruit halen en opnieuw beginnen - het hoort erbij!
 

Stap 3: Dragen

 • Een tampon absorbeert alles (ook het gezonde slijmvlies dat van nature in je vagina hoort). Een menstruatiecup absorbeert niets, maar vangt het bloed op. Daarom kan het voorkomen dat het bloed dat tijdens het inbrengen in je vagina zit, langs de menstruatiecup lekt. Dit mag nooit meer zijn dan enkele druppeltjes! Lekt je menstruatiecup structureel meer, dan zit hij niet goed of heb je niet de beste maat/flexibiliteit te pakken. Wij adviseren om altijd een wasbaar inlegkruisje te gebruiken als backup voor je menstruatiecup.
 • Je mag de menstruatiecup lang inhouden, tot wel 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup.
 • Maar: vloei je veel, dan zul je vaker moeten verschonen. Het is normaal om je menstruatiecup op de zwaarste dagen iedere 2-4 uur te verschonen, net zoals je dat met een tampon zou doen. Vloei je lichter, dan hoef je veel minder vaak te verschonen; vaker mag natuurlijk wel, als je dat prettig vindt.
 • Je kunt zonder problemen zwemmen, naar de saunapaardrijden en sporten met de menstruatiecup. Houd er wel rekening mee dat bij veel beweging (ook tijdens het slapen) de menstruatiecup door je spierbewegingen 'omhoog' kan kruipen. Hij raakt nooit kwijt, maar het kan zijn dat je even wat mee moet persen voordat je hem te pakken krijgt.
 • Je kunt niet vrijen met de menstruatiecup in. Hij zit in de weg - echt waar. En nee, de menstruatiecup is ook geen anticonceptiemiddel.
 • Irriteert het steeltje van de menstruatiecup je? Dat kun je eraf knippen - zelfs helemaal als dat nodig is!
 • Zakt de menstruatiecup tijdens de dag naar beneden? Het kan zijn dat je bekkenbodemspieren niet stevig genoeg zijn om de menstruatiecup 'binnen' te houden. Helaas helpt maar één ding: trainen! Wissel Kegel-oefeningen (niet vergeten te lachen om het slechte filmpje!) af met deep squats (nog een keer lachen!)- dan ontspannen je bekkenbodemspieren zich namelijk, waardoor ze hun oorspronkelijke lengte terugkrijgen. 
 

Stap 4: Verwijderen

 • Het verwijderen van de menstruatiecup gaat het handigst boven het toilet. Verwijder de menstruatiecup voor het plassen en houd evt. een toiletpapiertje klaar om de cup op te leggen.
  1. Ga op het toilet zitten en pak de basis van de menstruatiecup tussen duim en wijsvinger beet. 
  2. Is de cup door beweging omhoog gekropen, dan kun je wat meepersen zodat je de basis van de menstruatiecup goed te pakken kunt krijgen.
  3. Knijp in de basis van de menstruatiecup zodat het vacuüm verbreekt. Trek nooit aan het steeltje van de menstruatiecup om die te verwijderen! Trekken aan de menstruatiecup terwijl het vacuüm nog aanwezig is, kan pijn doen en is niet nodig.
  4. Pak de cup stevig beet tussen duim en wijsvinger en kiep hem naar achteren leeg in het toilet. 
  5. Vang de menstruatiecup op met een toiletpapiertje of een speciaal reinigingsdoekje, zodat je hem schoon kunt vegen.
  6. Spoel de menstruatiecup om met water (begin met koud water, daarna warm indien aanwezig) en eventueel één van onze verfrissende speciale wasgels, en breng hem weer in.
  7. Kook de menstruatiecup aan het einde van je menstruatie uit in een pannetje heet water (blijf erbij!!!) of in een desinfectiebeker of egg en berg hem op in het bijgeleverde zakje tot de volgende menstruatie. 
 • Met bovenstaande methode hoeft het geen knoeiboel te worden! Vind je het nog lastig om de menstruatiecup netjes te verwijderen, dan kan het fijn zijn om dit de eerste paar keer onder de douche te doen. Gehurkt zittend gaat dit het beste.
 • De meeste vrouwen moeten even oefenen met inbrengen en eruit halen, maar blijf ontspannen en al snel doe je het hele proces in minder dan 10 seconden.
   
 • Lukt het niet direct om de menstruatiecup te verwijderen? 
  GEEN PANIEK! De menstruatiecup kan niet kwijtraken en ook geen ontstekingen veroorzaken als hij iets langer in je vagina zit dan je gepland had. Het allerbelangrijkste is om rustig en ontspannen te blijven. Raak je in paniek, dan spannen je bekkenbodemspieren zich (onbewust) aan. Het wordt dan moeilijker om de menstruatiecup te verwijderen. Wil het even niet lukken met eruit halen en voel je je gespannen? Ga dan iets anders doen zoals tv-kijken of een ontspannende hobby. Neem daarna een warme douche en probeer de menstruatiecup gehurkt onder de douche nogmaals te verwijderen; pers een beetje mee.
  Gelukt? Mooi zo.
 
 
Zie voor meer informatie ook onze FAQ Menstruatiecups!


Alles over Menstruatiecups