Alles over Menstruatiecups

Wat een fenomeen, die menstruatiecups! Je dacht dat je alles al wist, maar dit... daarom lees je hier alles wat je moet weten over het kiezen en gebruiken van een cup.


Hoe kies je een cup?
Hoe schaf je een cup aan? Vroegâh was het simpel: was je boven de 30 en/of had je kinderen gebaard dan moest je een grote, zo niet dan werd het een kleine. End of story. Maar nu er een enorme verscheidenheid is aan merken, maten en modellen, is het niet zo simpel meer. We zijn bezig aan een handige tool om je perfecte cup te vinden, maar tot die tijd moet je het doen met deze beschrijving.

Een menstruatiecup schaf je aan op jouw lichaam en vagina. Je kijkt dus niet naar hoeveel je vloeit, maar naar hoe je gebouwd bent. Voor een optimaal passende cup zijn drie dingen belangrijk: maat, vorm en flexibiliteit. Er zijn altijd uitzonderingen (jij kent je eigen vagina het beste!), maar dit zijn de richtlijnen.


Maat

Voor het uitkiezen van de juiste maat is je lichaamsbouw het belangrijkste. Ook de bouw van je vagina is uiteraard van belang. Voor de maat is het niet belangrijk hoeveel je vloeit. De cup moet bij je lichaam/vagina passen; vloei je (heel) veel, dan moet je, net als bij tampons, gewoon vaker verschonen.

Zo kom je erachter:

 • • Ben je groot, lang en/of stevig gebouwd? Een groter model cup zoals de Lunette 2Mamicup L of Me~Luna L/XL past waarschijnlijk goed bij je.
 • • Ben je klein en fijn gebouwd? Een kleinere maat cup is meestal dan meer iets voor jou; denk aan een Lunette 1, Claricup S, De Groene Cup 1 of een OrganiCup A.
 • • Ben je zwanger geweest (ongeacht of je vaginaal bevallen bent) of ben je boven de 30? Dan is je vagina vaak wat ruimer. Een breed model zoals de Mamicup is dan prettig.
 • • Ben je jong en/of heb je nog nooit gemeenschap gehad? Kies dan voor onze kleinste en zachtste modelletjes: Me~Luna Soft Small of Me~Luna Short Soft Small.
 • • Ben je heel gemiddeld gebouwd? Dan zouden de OrganiCupClaricup of De Groene Cup goede opties voor je kunnen zijn! In dit geval geldt dan: geen kinderen en/of een wat strakkere vagina = maat 1, wel kinderen en/of wat meer ruimte = maat 2.

 

Vorm

We hebben verschillende vormen cups. Gelukkig maar, want niet iedereen is hetzelfde gebouwd! Voor het uitkiezen van de vorm kun je zelf met je vingers voelen hoe diep en breed je vagina is.

Zo kom je erachter:

 • Kun je heel makkelijk met een vinger je baarmoedermond raken (binnen ca. 5 cm)? Dan heb je een relatief korte vagina; een langgevormde cup is dan niet prettig. Een korter model zoals de Me~Luna Short is waarschijnlijk fijner voor je.
 • Kun je niet met je vingers bij je baarmoedermond of moet je diep voelen? Dan heb je een normale tot lange vagina. Je hoeft niet per sé te kiezen voor een lang model cup, maar je zult er in ieder geval geen last van hebben als je een wat langer exemplaar kiest. Kijk meer naar de breedtemaat, flexibiliteit en vorm om je keuze te maken!
 • Heb je een (lichte) verzakking van de baarmoeder- of vaginawand? Wij raden dan aan om een Me~Luna Short te nemen, omdat deze vanwege de korte vorm waarschijnlijk prettiger zit. Maar let op: of je met een verzakking een cup kunt dragen verschilt per persoon, dus geef jezelf even goed de tijd om aan de cup te wennen. Soms lukt het niet; dan is wasbaar maandverband een prettig alternatief!
 • Tip: Je kunt natuurlijk altijd even het aantal centimeters meten tot het punt dat je je baarmoedermond raakt (mocht je niet weten hoe deze aanvoelt; zo ongeveer als het puntje van je neus). Bij de beschrijving van iedere cup staan de formaten vermeld, een cup mag niet langer zijn dan het aantal centimeters dat je gemeten hebt!

 

Flexibiliteit

Er zijn verschillende flexibiliteiten te krijgen. De perfecte flexibiliteit voor jou heeft te maken met je bekkenbodemspierspanning (scrabblewoord!) en met de gevoeligheid van je vagina.

Zo kom je erachter:

 • Heb je een hoge spierspanning of moeite met het ontspannen van je vaginaspieren? Een stuggere cup klapt makkelijker terug in zijn oorspronkelijke vorm en past waarschijnlijk beter bij je. Bij een hoge spierspanning kan een te flexibele cup niet goed uitklappen, waardoor er een deukje in blijft zitten en het vacuüm niet goed kan ontstaan. Denk aan een Lunette (normale tot stevigere bekkenbodemspieren), een Me~Luna Classic (stevige -) of Sports (zeer stevige bekkenbodemspieren).
 • Heb je niet al te stevige bekkenbodemspieren en een gevoelige vagina en snel last van pijn of irritatie? Wij adviseren dan een zachte, soepele cup. Merken als Me~Luna Soft, Claricup en Mamicup zijn zacht en flexibel, waardoor de kans op irritatie het kleinst is.
 • Heb je een hoge spierspanning, maar ook een gevoelige vagina? Kies dan toch liever voor een zachte, soepele cup om irritaties te voorkomen, welke je voor het inbrengen omspoelt met koud water, zodat hij wat steviger wordt en hij makkeljker uitklapt. Ook een andere vouwmethode kan helpen, of kies voor de nieuwe Claricup, dit is een comfortabele, zachte cup die door de 'baleinen' toch goed uitklapt!
 • Een fijne tussenvorm voor vrouwen met een gemiddelde bekkenbodemspierspanning (of geen idee hebben hoe het met de spierspanning gesteld is, en het daardoor waarschijnlijk erg gemiddeld is) en geen specifieke problemen wat gevoeligheid betreft is OrganiCup of De Groene Cup. Die laatste is een fractie steviger dan OrganiCup en onze meest gemiddelde cup qua flexibiliteit, die bij een normale spierspanning dan ook gemakkelijk open kan klappen. 
 
Voorbeelden:
 • Sanne is 34 jaar, 1.85, stevig gebouwd en heeft 2 kinderen. Ze kan niet bij haar baamoedermond, heeft een lage spierspanning en een gevoelige vagina. Voor Sanne adviseren we de Me~Luna Soft L of XL (erg gevoelige vagina) of de Mamicup L (gevoelige vagina). Deze cups zijn zacht en soepel zodat ze haar vagina niet irriteren, maar de grote maat heeft ze met haar bouw en levensloop wel nodig om de vagina helemaal af te kunnen sluiten. Als Sanne klein en fijn gebouwd was, dan koos ze voor Mamicup M, Claricup S of Me~Luna Soft M.
 • Elsa is 23, 1.64 met kledingmaat 34. Ze heeft nog geen kinderen, maar ze rijdt al jaren paard en heeft een stevige bekkenbodem. Ze kan alleen bij haar baarmoedermond als ze flink haar best doet en heeft geen bijzonder gevoelige vagina. Voor Elsa adviseren we een kleine maat en stevige cup, zoals de Lunette maat 1, de Me~Luna Classic Medium  of zelfs de Sports Medium (de allerstevigste cup). Een grotere cup heeft ze niet nodig, en met haar stevige spierspanning is een stuggere cup fijn omdat een te zachte cup samengeknepen zal worden door haar bekkenbodemspieren, wat leidt tot lekkage. Als Elsa lang zou zijn, dan is Lunette maat 2 of Me~Luna Classic L haar beter passen.
 • Mieke is 45 jaar, 1.70 lang, slank gebouwd en heeft na 4 kinderen een licht verzakte baarmoeder. De laatste jaren krijgt ze steeds vaker irritaties en pijn door tampons. We adviseren Mieke een Me~Luna Ondiep Soft Large. De verzakking geeft een extra druk op de cup, waardoor een langere of puntige cup waarschijnlijk in haar vaginawand geduwd wordt en daar kan irriteren. Een zachte cup is voor haar gevoelige vagina prettiger dan een stugger model, en met 4 kinderen en op haar leeftijd past deze maat waarschijnlijk het beste bij Mieke. Als Mieke geen verzakking had gehad, dan zou een Claricup L of een Me~Luna Soft L een goede keuze kunnen zijn.
 • Lisette is 38 jaar, klein gebouwd, kinderen gekregen maar haar bekkenbodemspieren zijn prima in orde, wel heeft ze een gevoelige vagina. Ze kiest het beste voor de Claricup S, welke ondanks het feit dat hij zacht en soepel is, veel beter uitklapt dan bijv. de Me~Luna Soft. Als ze geen last had van overgevoeligheid, dan had ze gekozen voor OrganiCup A of De Groene Cup 1.
 • Tanja is 28, gemiddeld gebouwd, heeft een normale spierspanning, nooit last van irritaties en ze heeft vooral ook geen zin om al te lang na te denken over welke cup het beste bij haar pastWe adviseren haar OrganiCup of De Groene Cup. Hoe Tanja de maat van deze cups kan kiezen: geen kinderen en/of een wat strakkere vagina = maat 1, wel kinderen en/of wat meer ruimte = maat 2.
 

Onze cups in vogelvlucht:

 • Mamicup is een zachte cup in twee maten, maar vergeleken met Me~Luna Soft toch wat vormvaster door zijn mooie ronde vorm. Door de afgeronde onderkant is de cup ook prettig als hij heel laag in de vagina zit. De grote cup (L) is één van onze grootste cups; de kleine variant (M) past goed bij wat kleiner gebouwde vrouwen die al wel kinderen hebben gekregen. De cup heeft ribbels aan de basis, wat helpt om de cup gemakkelijk vast te pakken bij het verwijderen.
 • Claricup is een zachte, soepele cup die door de tulp-vorm met zachte 'baleinen' toch redelijk goed uitklapt. Ideaal voor vrouwen met een normale spierspanning die tegelijkertijd gevoelig zijn. De twee maten zijn gemiddeld qua grootte en deze cup wordt geleverd in haar eigen magnetronsterilisator.
 • De Groene Cup is een cup van Nederlandse bodem met een kleine ecologische voetafdruk en een donatieprogramma. Deze cup is onze meest gemiddelde cup qua flexibiliteit, en komt in twee standaard maten.
 • De OrganiCup is een Scandinavische cup die milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. De cup is gemiddeld qua grootte en flexibiliteit (fractie zachter dan De Groene Cup) en alleen verkrijgbaar in geen-gedoe-wit.
 • Lunette is een luxe, wat steviger cup die makkelijk terugklapt in zijn oorspronkelijke vorm en goed past bij vrouwen met normale tot stevige bekkenbodemspieren. De cup is net wat zachter dan de Me~Luna Classic en draagt erg prettig. 
 • Me~Luna heeft de meeste variatie in maat, vorm en flexibiliteit. Wij adviseren de Soft voor vrouwen met een erg gevoelige vagina, dit is de allerzachtste cup in ons assortiment; Classic is vrij stevig (steviger dan al onze andere merken cups) en Sports is de meest stugge in ons assortiment en is specifiek bedoeld voor vrouwen met een extra hoge spierspanning. De gewone cup van Me~Luna is vrij langgerekt, terwijl de Short-versie dus een stuk korter van vorm is dan de andere cups. Me~Luna heeft daarom veel keuze, maar mist de tussenvormen en flexibiliteiten van onze andere merken, dus denk wel even goed na over welke variant en merk het beste bij je past!
 • We zijn altijd op zoek naar de beste cups, er zijn een aantal merken die we bewust niet hebben opgenomen in ons assortiment. Hier lees je waarom
 
Volgorde van zacht naar stevig:
 1. Me~Luna Soft
 2. Claricup
 3. Mamicup
 4. OrganiCup
 5. De Groene Cup
 6. Lunette 1
 7. Me~Luna Classic
 8. Lunette 2
 9. Me~Luna Sports
 
Hoe gebruik je zo'n ding?
 
Je hebt een cup aangeschaft, maar nu nog gebruiken... Geef jezelf even de tijd om te leren omgaan met de cup. Wij adviseren om minimaal 3 cycli de tijd te nemen, hoewel de kans groot is dat je het na een dag of 3 wel door hebt. Het is geen rocket science, maar je moet het wel even onder de knie krijgen. Met deze tips gaat dat makkelijker: 
 

Stap 1: Inbrengen

 • Je brengt een cup altijd gevouwen in. Zo is hij nauwelijks breder dan een tampon. Eenmaal ingebracht, klapt hij weer terug in zijn oorspronkelijke vorm; daarbij ontstaat een licht vacuüm dat ervoor zorgt dat je niet doorlekt. Een cup hoort laag in de schede te zitten, in tegenstelling tot tampons.
 • De meest gebruikte vouw is de C-vouw: je vouwt de cup in de lengte dubbel en dan nog een keer dubbel.
 • Maar er zijn heel veel vouwmethoden: de punch-down-method, de hoekvouw, de Tulp... hier vind je een rustig, duidelijk filmpje van één van onze concullega's, dat de verschillende vouwmethoden laat zien. Probeer er een paar om erachter te komen wat het beste bij je past!
 • Je kunt de cup zowel vochtig als droog inbrengen; probeer uit wat je het meest prettig vindt. Heb je een heel lichte menstruatie, dan kun je zelfs wat biologisch watergedragen glijmiddel op de cup aanbrengen om het inbrengen te vergemakkelijken.
 • Je kunt de cup wat steviger maken met (ijs)koud water, zodat hij makkelijker terug in zijn vorm klapt.
 • Of juist wat soepeler met warm water, zodat hij je niet irriteert als je hem inbrengt.
 

Stap 2: Controleren

 • De cup moet goed terug in vorm klappen zodat er een licht vacuüm ontstaat.
 • Controleer of de cup goed zit door rondom te voelen of er geen deukje in de basis van de cup is ontstaan.
 • Je kunt de cup eventueel wat draaien of een beetje wiebelen zodat er net een beetje lucht bijkomt, dit kan helpen hem goed uitgeklapt te krijgen.
 • Klapt de cup met geen mogelijkheid terug in vorm, ondanks verschillende vouwtechnieken en koud afspoelen voor het inbrengen? Dan kan het zijn dat hij wat te groot voor je is ,of te flexibel voor je spierspanning.
 • Zelfs met 15 jaar ervaring komt het nog wel eens voor dat hij net niet lekker zit. Gewoon eruit halen en opnieuw beginnen - het hoort erbij!
 

Stap 3: Dragen

 • Een tampon absorbeert alles (ook het gezonde slijmvlies dat van nature in je vagina hoort). Een cup absorbeert niets, maar vangt het bloed op. Daarom kan het voorkomen dat het bloed dat tijdens het inbrengen in je vagina zit, langs de cup lekt. Dit mag nooit meer zijn dan enkele druppeltjes! Lekt je cup structureel meer, dan zit hij niet goed of heb je niet de beste maat/flexibiliteit te pakken. Wij adviseren om altijd een wasbaar inlegkruisje te gebruiken als backup voor je cup.
 • Je mag de cup lang inhouden, tot wel 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je cup.
 • Maar: vloei je veel, dan zul je vaker moeten verschonen. Het is normaal om je cup op de zwaarste dagen iedere 2-4 uur te verschonen, net zoals je dat met een tampon zou doen. Vloei je lichter, dan hoef je veel minder vaak te verschonen; vaker mag natuurlijk wel, als je dat prettig vindt.
 • Je kunt zonder problemen zwemmen, naar de saunapaardrijden en sporten met de cup. Houd er wel rekening mee dat bij veel beweging (ook tijdens het slapen) de cup door je spierbewegingen 'omhoog' kan kruipen. Hij raakt nooit kwijt, maar het kan zijn dat je even wat mee moet persen voordat je hem te pakken krijgt.
 • Je kunt niet vrijen met de cup in. Hij zit in de weg - echt waar. En nee, de cup is ook geen anticonceptiemiddel.
 • Irriteert het steeltje van de cup je? Dat kun je eraf knippen - zelfs helemaal als dat nodig is!
 • Zakt de cup tijdens de dag naar beneden? Het kan zijn dat je bekkenbodemspieren niet stevig genoeg zijn om de cup 'binnen' te houden. Helaas helpt maar één ding: trainen! Wissel Kegel-oefeningen (niet vergeten te lachen om het slechte filmpje!) af met deep squats (nog een keer lachen!)- dan ontspannen je bekkenbodemspieren zich namelijk, waardoor ze hun oorspronkelijke lengte terugkrijgen. 
 

Stap 4: Verwijderen

 • Het verwijderen van de cup gaat het handigst boven het toilet. Verwijder de cup voor het plassen en houd evt. een toiletpapiertje klaar om de cup op te leggen.
  1. Ga op het toilet zitten en pak de basis van de cup tussen duim en wijsvinger beet. 
  2. Is de cup door beweging omhoog gekropen, dan kun je wat meepersen zodat je de basis van de cup goed te pakken kunt krijgen.
  3. Knijp in de basis van de cup zodat het vacuüm verbreekt. Trek nooit aan het steeltje van de cup om die te verwijderen! Trekken aan de cup terwijl het vacuüm nog aanwezig is, kan pijn doen en is niet nodig.
  4. Pak de cup stevig beet tussen duim en wijsvinger en kiep hem naar achteren leeg in het toilet. 
  5. Vang de cup op met een toiletpapiertje of een speciaal reinigingsdoekje, zodat je hem schoon kunt vegen.
  6. Spoel de cup om met water (begin met koud water, daarna warm indien aanwezig) en eventueel één van onze verfrissende speciale wasgels, en breng hem weer in.
  7. Kook de cup aan het einde van je menstruatie uit in een pannetje heet water (blijf erbij!!!) of in een desinfectiebeker of egg en berg hem op in het bijgeleverde zakje tot de volgende menstruatie. 
 • Met bovenstaande methode hoeft het geen knoeiboel te worden! Vind je het nog lastig om de cup netjes te verwijderen, dan kan het fijn zijn om dit de eerste paar keer onder de douche te doen. Gehurkt zittend gaat dit het beste.
 • De meeste vrouwen moeten even oefenen met inbrengen en eruit halen, maar blijf ontspannen en al snel doe je het hele proces in minder dan 10 seconden.
   
 • Lukt het niet direct om de cup te verwijderen? 
  GEEN PANIEK! De cup kan niet kwijtraken en ook geen ontstekingen veroorzaken als hij iets langer in je vagina zit dan je gepland had. Het allerbelangrijkste is om rustig en ontspannen te blijven. Raak je in paniek, dan spannen je bekkenbodemspieren zich (onbewust) aan. Het wordt dan moeilijker om de cup te verwijderen. Wil het even niet lukken met eruit halen en voel je je gespannen? Ga dan iets anders doen zoals tv-kijken of een ontspannende hobby. Neem daarna een warme douche en probeer de cup gehurkt onder de douche nogmaals te verwijderen; pers een beetje mee.
  Gelukt? Mooi zo.
 
 
Zie voor meer informatie ook onze FAQ Menstruatiecups!


Alles over Menstruatiecups