Veelgestelde Vragen

Wasbaar maandverband

Mentruatiecups

Voor bedrijven

 

 


Antwoorden over maandverband

Welk maandverband past het best bij mij?
Wasbaar maandverband is niet alleen geschikt om te gebruiken tijdens je menstruatie: het voldoet ook prima bij afscheiding, lichte (stress-)incontinentie of zelfs tijdens je kraamperiode. Om het je een beetje makkelijker te maken hebben we alles in een overzichtelijk tabelletje gezet:
 LinerDay PadNight Pad
Afscheiding
too much!  too much! 
Lichte menstruatie too much!  
Normale menstruatie not enough!  too much!  
Zware menstruatie  not enough! 
Nachtverband not enough!  
Kraamperiode not enough!   not enough!   
Lichte (stress)incontinentie too much!   
Gemiddelde (stress)incontinentie too much!   
Zware (stress)incontinentie not enough!   not enough! 

Wasbaar maandverband, hoe was je dat nou?
Wasbaar maandverband kun je wassen tot 60 graden. Maar let op! Bloedvlekken gaan er het beste uit met koud water, dus week of spoel het verband altijd even voor. Gebruik je inlegkruisjes of maandverband vanwege incontinentie of afscheiding, dan kun je het verband na gebruik droog wegleggen tot je het gaat wassen.

Gebruik een wasnetje zodat je verbandjes niet door de trommel gaan zwerven. Gebruik weinig wasmiddel (liefs biologisch!), en geen wasverzachter. Zo gaat je verband langer mee, absorbeert het optimaal en krijg je geen last van irritaties. Het maandverband blijft het langst mooi als je het droogt aan de lijn. Zonlicht bleekt bovendien eventuele achtergebleven bloedvlekken uit je verbandje.
 
Waarom zou ik overstappen op wasbaar maandverband?
Elke vrouw die de overstap maakt van wegwerp maandverband naar wasbaar maandverband heeft daar andere redenen voor. Meestal gaat het om het comfortabele gevoel: wasbaar maandverband irriteert niet, broeit niet en voelt zacht aan.

Maar er zijn nog veel meer redenen waarom je over zou kunnen stappen. Wasbaar maandverband is beter voor je gezondheid, milieuvriendelijker en fijner voor je portemonnee. Het er leuker uit en is het gemaakt van zachte stoffen waardoor het comfortabel en prettig aanvoelt. En je zou het misschien niet verwachten, maar wasbaar maandverband lekt minder snel door dan wegwerp maandverband!

Het waterproof anti-lek laagje in wasbaar maandverband is gemaakt van ademend materiaal (PUL). Wegwerpmaandverband bevat een plastic laagje dat lekken moet voorkomen. Maar door het plastic is er geen luchtcirculatie, waardoor bacteriën een voedingsbodem krijgen en er irritatie kan ontstaan door het broeien. Ook ontstaan hierdoor de kenmerkende vervelende geurtjes, waar je bij wasbaar maandverband geen last van hebt!

In veel merken wegwerp verband wordt gebruik gemaakt van chemische stoffen als absorptiekorrels of -gel. Deze zuigen niet alleen je menstruatiebloed op, maar ook de natuurlijke afscheiding of vocht uit klieren. Wasbaar verband voorkomt uitdroging van je huid en beschermt daardoor tegen bijvoorbeeld schimmelinfecties.

Tot slot wordt bij de productie van standaard wegwerp maandverband (en tampons) gebruik gemaakt van bleekmiddelen; bij dit proces komt dioxine vrij. Restjes dioxine vormen een risico voor je gezondheid. Zelfs kleine hoeveelheden dioxine kunnen bijdragen aan het ontstaan van bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of endometriose. Ook bevatten veel wegwerpproducten parfumstoffen die de gevoelige vagina kunnen irriteren.
 
Wasbaar maandverband, is dat niet vies?!
Nee, wasbaar maandverband is niet vies. Sterker nog: in vergelijking met wegwerp maandverband is het juist schoner! Omdat wasbaar maandverband niet broeit maar goed ademt, voelen bacteriën er zich minder prettig en vermenigvuldigen ze zich niet zo massaal als in wegwerpverband.

Menstruatiebloed verschilt in feite niet veel van het bloed na een snee in je vinger. Natuurlijk is wassen belangrijk, maar na het wassen is het maandverband net zo schoon als je ondergoed, en dat gooi je toch ook niet na 1 keer dragen weg? Een t-shirt met een bloedvlek gooi je ook niet meteen in de prullenbak, en mocht je nog twijfelen: zelfs in ziekenhuizen wordt bebloed beddengoed op grote schaal gewassen en opnieuw gebruikt.
 
Ik wil overstappen op wasbaar maandverband, hoeveel heb ik nodig?
Hoeveel je nodig hebt verschilt van vrouw tot vrouw. Het hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld hoe vaak je verschoont, hoe vaak je wast en of je alleen wasbaar maandverband gebruikt (of het combineert met bijvoorbeeld een menstruatiecup). Daarnaast maakt het verschil of je alleen tijdens je menstruatie maandverband gebruikt, of dagelijks een inlegkruisje of maandverband gebruikt vanwege afscheiding of incontinentie. De ene vrouw heeft geen super verband nodig, de andere weer wel. Elke vrouw is weer anders, en elke menstruatie is weer anders.

Wij adviseren om te beginnen met een klein aantal, bijvoorbeeld met een voordeelpakketje of met ca. 5 maandverbanden (da's meestal voldoende voor 1 dag). Op die manier zijn de eerste aanschafkosten laag en kun je rustig bekijken wat voor jou het beste bevalt en hoeveel meer je nodig hebt. Probeer ook wat verschillende merken uit - na een tijdje krijg je vanzelf je eigen favorieten!
 
Hoe lang gaat het maandverband mee?
Hoe lang een wasbaar maandverband mee gaat is afhankelijk van je individuele gebruik. Wij garanderen het tot 1 jaar na aankoop, maar het kan tot wel 5 jaar meegaan! Als je het maandverband of de inlegkruisjes dagelijks gebruikt vanwege incontinentie of afscheiding dan zal de levensduur iets korter zijn en als je veel verbandjes hebt en dus maar 1x per maand was, juist wat langer. Het maandverband gaat het langst mee als je het wast op lage temperatuur met weinig wasmiddel en laat drogen aan de lijn.
 
Moet ik het maandverband voor gebruik wassen?
Al het maandverband is pre-washed om krimpen te voorkomen. Cute Cotton raadt aan om vóór het eerste gebruik je maandverband één of twee keer te wassen. Hierdoor neemt ook het absorptievermogen toe. Na ongeveer 5x wassen is het absorptievermogen maximaal.
 
Wasbaar maandverband onderweg of op mijn werk, hoe gaat dat?
Cute Cotton levert verschillende soorten tasjes en zakjes voor onderweg, die zonder probleem in je handtas passen. Handige tip: Vouw de lange einden van het maandverband naar binnen, over elkaar heen. Vouw de vleugels van het verband daar weer omheen en klik de drukknoopjes dicht. Nu heb je een netjes opgevouwen pakketje dat je schoon kunt meenemen of gebruikt in een reistasje kunt doen. Als je thuis komt kun je het maandverband in wat koud water laten weken of meteen in de wasmachine doen - wel even losklikken!
 
Waarom is wasbaar maandverband milieuvriendelijker?
Wasbaar maandverband is vergeleken in elke fase vriendelijker voor het milieu dan wegwerp maandverband. Voor 1 wasbaar maandverband zijn minder grondstoffen en water nodig dan voor de productie van 1 wegwerpverband. Ook de grondstoffen zelf maken een verschil. Veel wegwerpverband is gemaakt van cellulosepulp; de basis hiervoor bestaat uit hout, waarvoor bomen gekapt moeten worden. Bovendien worden bij de productie van wegwerpverband veel chemische stoffen gebruikt, zoals chloor dat gebruikt wordt bij het bleken. Bij dit proces komt dioxine vrij, dat schade toebrengt aan het milieu, en in verband gebracht wordt met gezondheidsklachten. Het grootste deel van de dioxine komt tijdens het productieproces in het milieu terecht, kleine hoeveelheden blijven achter in het maandverband waar het later in contact komt met je lichaam. Bij de productie van wasbaar maandverband wordt geen dioxine gebruikt.

Daarnaast is van wasbaar maandverband veel minder nodig dan van wegwerpverband. 1 wasbaar maandverband vervangt ongeveer 150 wegwerpverbanden! Dit scheelt niet alleen grondstoffen en productie, maar vooral veel afval. In je hele menstruele leven produceer je met wegwerp-produkten ongeveer 150 kilo afval! Dit afval is bijna niet biologisch afbreekbaar, en de stoffen die bij verbranding vrij komen zijn schadelijk voor het milieu. Wasbaar maandverband is makkelijker af te breken, goed te recyclen en levert een schonere verbranding op. 
 
Waarom is wasbaar maandverband goedkoper?
De aanschafkosten van wasbaar maandverband liggen hoger dan van een pak wegwerp maandverband. Maar wasbaar maandverband gaat veel langer mee, waardoor je de de aanschafkosten er al snel uit hebt. Gebruik je 2 pakjes wegwerpverband per maand (gemiddeld €2,50 per stuk) dan heb je het aanschafbedrag van 10 maandverbanden er na iets meer dan een jaar uit. Je maandverbandje gaat dan (gemiddeld) nog 4 jaar mee, waardoor je uiteindelijk bijna 250 euro bespaart!
 
Wat is het milieuvriendelijkste product voor mijn menstruatie?
Op een rijtje zijn de volgende methoden het milieuvriendelijkst:
1. Menstruatiecup 
2. Wasbaar maandverband van biologische materialen
3. Wasbaar maandverband van niet-biologische materialen
4. Tampons van biologisch katoen
5. Wegwerpverband van biologisch katoen
6. Tampons van niet-biologische grondstoffen 
7. Wegwerpverband van niet-biologische grondstoffen
 
Er is ook biologisch wegwerpverband te koop, waarom verkoopt Cute Cotton dit niet?
Cute Cotton heeft een aantal kernwaarden: alle producten die we verkopen moeten vrouwvriendelijk, duurzaam en geldbesparend zijn. Biologisch wegwerp maandverband is een gezonder en duurzamer alternatief dan standaard wegwerp verband, maar kostenbesparend is het helaas niet. Wasbaar maandverband is goedkoper en veel vriendelijker voor het milieu. Daarnaast is biologisch wegwerpverband alleen te verzenden als pakketpost, en hiermee lopen de kosten voor een pak maandverband (en de voetafdruk voor transport!) erg op. Wij hebben er dus voor gekozen om geen wegwerpproducten te verkopen; ook geen biologische.Antwoorden over menstruatiecups

Welke maat menstruatiecup heb ik nodig?
De juiste maat menstruatiecup is niet alleen belangrijk om lekkage te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat de cup prettig draagt en goed op zijn plek blijft zitten. Om te bepalen welke maat voor jou het meest geschikt is, lees je hier hoe je zelf de juiste maat, vorm en flexibiliteit bepaalt. Twijfel je toch nog? Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren je graag over de juiste maat!
 
Wat is een menstruatiecup?
Een menstruatiecup is een klein cupje van siliconen dat je kunt hergebruiken tijdens je menstruatie. Het is een gemakkelijk, veilig en hygiënisch alternatief voor wegwerp maandverband en tampons. Door een menstruatiecup te gebruiken bespaar je geld en werk je mee aan een beter milieu.
Je draagt de cup inwendig net als een tampon; maar in plaats van weg te gooien, kun je de cup daarna talloze keren opnieuw gebruiken. De cup vangt je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen, na gebruik leeg en reinig je de cup en kun je deze opnieuw gebruiken. Een menstruatiecup gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee, en al die tijd is deze ene cup het enige wat je nodig hebt voor je menstruatie.
 
Ik ben allergisch voor latex, is een menstruatiecup geschikt voor mij?
Ja, de menstruatiecups zijn gemaakt van Medical Grade siliconen en daardoor hypo-allergeen en geschikt voor vrouwen met latex-allergie. De cups van MeLuna zijn gemaakt van TPE, het zachte en huidvriendelijke materiaal waar ook flessenspenen van gemaakt zijn. Al onze cups zijn gekleurd met niet-toxische kleurstoffen; geen enkele cup bevat BPa of andere schadelijke stoffen.
 
Hoe lang gaat een menstruatiecup mee?
Een menstruatiecup kun je met de juiste zorg 5 tot 10 jaar gebruiken voor al je menstruaties. Gebruik een speciale wasgel of doekjes om je cup te reinigen en bewaar je cup in het meegeleverde bewaarzakje op een goed geventileerde plaats. Op die manier gaat je cup zo lang mogelijk mee.
 
Hoe vaak moet ik de menstruatiecup tussendoor legen?
Een menstruatiecup mag je tot 12 uur achter elkaar dragen zonder enkel risico. 2x per dag legen is dus voldoende. Vind je het prettiger om dit vaker te doen dan kan dat natuurlijk ook. Heb je een flinke menstruatievloed? Dan kan het zijn dat je de cup wat vaker moet legen, net zoals bij tampons.
 
Hoe reinig ik mijn menstruatiecup?
Bij elke verschoning was je de cup met water, liefst eerst koud en vervolgens met warm water en een speciaal daarvoor bedoelde wasgel. Als er geen fonteintje in het toilet aanwezig is, kan het ook prima even met een flesje water of biologisch afbreekbare desinfectiedoekjes (zoals die van Lunette of Natracare). Aan het einde van je menstruatie steriliseer je de cup door deze een paar minuten uit te koken, bijvoorbeeld met behulp van een desinfectiebeker. Bij candida is het van belang dit elke avond te doen totdat het probleem verholpen is!
 
Kan ik een menstruatiecup gebruiken in mijn kraamtijd?
Vanwege het verhoogde risico op infecties tijdens je kraamperiode raden wij het gebruik van een menstruatiecup (net als het gebruik van tampons) tijdens je kraamtijd af.Waarom is wasbaar maandverband goedkoper?De aanschafkosten van wasbaar maandverband liggen hoger dan van een pak wegwerp maandverband. Maar wasbaar maandverband gaat veel langer mee, waardoor je de de aanschafkosten er al snel uit hebt. Gebruik je 2 pakjes wegwerpverband per maand (gemiddeld €2,50 per stuk) dan heb je het aanschafbedrag van 10 maandverbanden er na iets meer dan een jaar uit. Je maandverbandje gaat dan (gemiddeld) nog 4 jaar mee, waardoor je uiteindelijk bijna 250 euro bespaart!
 
Kan ik een menstruatiecup gebruiken in combinatie met een spiraaltje of anticonceptiering?
Je kunt de cup zonder problemen gebruiken in combinatie met een anticonceptiering. Deze verwijder je tijdens de stopweek; hij zit de menstruatiecup dus niet in de weg. Ook bij gebruik van een spiraal kun je een cup gebruiken, hoewel wij wel extra voorzichtigheid adviseren bij het verbreken van het vacuum. In theorie is er namelijk een klein risico dat het vacuum van de menstruatiecup het spiraaltje los kan trekken of dat bij het verwijderen de draadjes van het spiraaltje meegenomen kunnen worden wanneer deze wat langer zijn. In de praktijk gebruiken veel spiraaldragende vrouwen hun menstruatiecup naar volle tevredenheid. Aan jou de keuze of je het wilt proberen, je kunt het vooraf altijd even met je huisarts of gynaecoloog bespreken!
Waarom is een menstruatiecup goedkoper?
De aanschafkosten van een cup liggen hoger dan van een pak tampons. Maar een cup gaat veel langer mee, waardoor je de de aanschafkosten er al snel uit hebt. Gebruikte je 1 pakje tampons per maand (gemiddeld €3,50 per pakje) dan heb je het aanschafbedrag 1 cup er na 3 tot 6 maanden uit. Je cup gaat dan (gemiddeld) nog 5 jaar mee, waardoor je uiteindelijk bijna 200 euro bespaart!Antwoorden voor bedrijven

Ik heb een bedrijf, kan ik ook bij jullie bestellen?
In bepaalde gevallen is dit mogelijk. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!