Alles over wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband, is dat niet vies?
Het is de vraag die we het meeste krijgen als we vertellen wat we verkopen. Of natuurlijk gewoon de korte versie: "iiieeeeeeeuuuuw!"

Nee, wasbaar maandverband is niet vies. Want menstruatiebloed is niet vies. Echt niet. Er zittten wat (goede) bacteriën in je vagina, maar niet in je baarmoeder en hoewel er wat slijmvlies bij zit (bestaande uit water met natuurlijke suikers), is het bloed verder hetzelfde als het bloed dat uit je vinger komt als je een beetje te enthousiast met het keukenmes gezwaaid hebt. Het IS niet vies. De wasmachine krijgt het bovendien prima schoon, en als je een keer doorgelekt bent in je ondergoed gooi je dat toch ook niet direct weg? 

Sterker nog: veel vrouwen vinden wasbaar heel prettig omdat het zo zacht is en omdat het veel beter ademt dan wegwerp. Dus, nu je overtuigd bent: wat zijn de belangrijkste dingen rondom wasbaar maandverband, en hoe kies je het merk dat bij je past? 


Waterdicht
De meeste maandverbandjes hebben een waterdicht laagje, dat ervoor zorgt dat je niet doorlekt. Wij kiezen altijd voor merken die zo goed mogelijk ademen, zodat het niet broeierig wordt. Veel verbandjes hebben een laagje van PUL, een materiaal uit de buitensportwereld dat goed ademt maar wel waterdicht is. Andere opties zijn medical grade fleece en merinowol; ze ademen beter maar zijn iets minder geschikt voor de zware dagen.


Soepelheid
Sommige merken zijn wat steviger en vormvaster, andere wat zachter en soepeler. Op volgorde van zacht - stevig zijn onze merken:
Myllymuksut - dun, zacht, soepel
Honour your flow - van dun naar wat dikker, iets vormvaster dan Myllymuksut
Ecofemme - vooral de day & night pads zijn iets gevulder en weer wat meer stevig
Imse Vimse - dun, maar goed vormvast


Materiaal
Er zijn verbandjes van verschillende materialen: 
Myllymuksut - bamboevezel met een PUL-laag
Honour your flow - biokatoenvelours met een achterkant van merinowol of fleece
Ecofemme - biokatoen en biokatoenflanel met een PUL-laag (liners ook zonder verkrijgbaar)
Imse Vimse - biokatoen met een PUL-laag

 

Wassen
Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor je verbandjes, maar als je ze op de juiste manier behandelt gaan ze wel langer mee. Wij adviseren een wasmiddel zonder enzymen en zonder synthetische parfumstoffen; dat is het meest veilig voor je verbandjes en voor jezelf. Gebruik weinig wasmiddel en geen agressieve (oxy)vlekmiddelen.

Je mag de verbandjes voorweken in een emmertje koud water (zonder toevoegingen!) maar het hoeft echt niet per se. Spoel wel altijd de wasmachine koud voor of spoel je gebruikte verbandje even uit onder de koude kraan, want heet water laat de bloedvlekken in het materiaal trekken. 

Gebruikte verbandjes kun je dubbelvouwen en dan dichtklikken, zodat je geen bloed ziet als je ze in de wasmand gooit. Op deze manier kunnen ze ook goed gewassen worden. Ben je op reis, dan kun je ze in de lengte in drieëen vouwen en dan de vleugels eroverheen dichtklikken, zodat je een vierkant 'envelopje' krijgt waar niemand aan kan zien dat het een gebruikt verbandje is. Met een reistasje erbij ben je helemaal klaar!


Kiezen & Kopen
Wasbaar maandverband is niet alleen geschikt om te gebruiken tijdens je menstruatie: het voldoet ook prima bij afscheiding, lichte (stress-)incontinentie of zelfs tijdens je kraamperiode. Om het je een beetje makkelijker te maken hebben we alles in een overzichtelijk tabelletje gezet:
 LinerDay PadNight Pad
Afscheiding too much!  too much! 
Lichte menstruatie too much!  
Normale menstruatie not enough!  too much!  
Zware menstruatie not enough! 
Nachtverband not enough!  
Kraamperiode not enough!   not enough!   
Lichte (stress)incontinentie too much!   
Gemiddelde (stress)incontinentie too much!   
Zware (stress)incontinentie not enough!   not enough! 
 

 

Nog meer vragen en antwoorden vind je in de FAQ! 

 

 

Alles over Wasbaar maandverband