FAQ Wasbaar maandverband

Informatie over hoe je wasbaar maandverband aanschaft & gebruikt vind je hier. Maar hoe zit het dan met...? En wat nou als...? Dat lees je allemaal hieronder. Kom je er toch niet uit? Bel dan even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder! Iedere maandag t/m donderdag van 9.00-11.30 zit Noortje voor je klaar op 020-8453979


Wasbaar maandverband, is dat niet vies!?

Nee, wasbaar maandverband is niet vies. Sterker nog: in vergelijking met wegwerp maandverband is het juist schoner! Omdat wasbaar maandverband niet broeit maar goed ademt, voelen bacteriën er zich minder prettig en vermenigvuldigen ze zich niet zo massaal als in wegwerpverband.

Menstruatiebloed verschilt in feite niet veel van het bloed na een snee in je vinger. Natuurlijk is wassen belangrijk, maar na het wassen is het maandverband net zo schoon als je ondergoed, en dat gooi je toch ook niet na 1 keer dragen weg? Een t-shirt met een bloedvlek gooi je ook niet meteen in de prullenbak, en mocht je nog twijfelen: zelfs in ziekenhuizen wordt bebloed beddengoed op grote schaal gewassen en opnieuw gebruikt.

 

Welk maandverband past het best bij mij?

Wasbaar maandverband is niet alleen geschikt om te gebruiken tijdens je menstruatie: het voldoet ook prima bij afscheiding, lichte (stress-)incontinentie of zelfs tijdens je kraamperiode. Om het je een beetje makkelijker te maken hebben we alles in een overzichtelijk tabelletje gezet:

  Liner Day Pad Night Pad
Afscheiding too much!  too much! 
Lichte menstruatie too much!  
Normale menstruatie not enough!  too much!  
Zware menstruatie  not enough! 
Nachtverband not enough!  
Kraamperiode not enough!   not enough!   
Lichte (stress)incontinentie too much!   
Gemiddelde (stress)incontinentie too much!   
Zware (stress)incontinentie not enough!   not enough! 


Wasbaar maandverband, hoe was je dat nou?

Je hebt in principe geen speciaal wasmiddel nodig voor het wassen, maar kies je wasmiddel wel met zorg. Gebruik niet te veel wasmiddel en kies een product zonder parfums, witmakers en wasverzachter. Zo gaat je verband langer mee, absorbeert het optimaal en krijg je geen last van irritaties. Tijdens het gebruik wordt een verbandje vochtig, waardoor achtergebleven restjes wasmiddel vrij kunnen komen. Gebruik dus bij voorkeur een biologisch wasmiddel. Krijg je toch last van jeuk terwijl je het maandverband draagt, probeer dan eens een ander wasmiddel! Tips:

☆ Wasbaar maandverband kun je wassen op 30 tot 60 graden. Maar let op! Bloedvlekken gaan er het beste uit met koud water, dus week of spoel het verband altijd even voor.
☆ Gebruik je inlegkruisjes of maandverband vanwege incontinentie of afscheiding, dan kun je het verband na gebruik droog wegleggen tot je het gaat wassen.
☆ Gebruik een wasnetje zodat je verbandjes niet door de trommel gaan zwerven.
☆ Gebruik weinig wasmiddel en geen wasverzachter. Zo gaat je verband langer mee, absorbeert het optimaal en krijg je geen last van irritaties.
☆ Het maandverband blijft het langst mooi als je het droogt aan de lijn. Zonlicht bleekt bovendien eventuele achtergebleven bloedvlekken uit je verbandje.


Waarom zou ik overstappen op wasbaar maandverband?

Elke vrouw die de overstap maakt van wegwerp maandverband naar wasbaar maandverband heeft daar andere redenen voor. Meestal gaat het om het comfortabele gevoel: wasbaar maandverband irriteert niet, broeit niet en voelt zacht aan.

Maar er zijn nog veel meer redenen waarom je over zou kunnen stappen. Wasbaar maandverband is beter voor je gezondheid, milieuvriendelijker en fijner voor je portemonnee. Het ziet er leuker uit en is het gemaakt van zachte stoffen waardoor het comfortabel en prettig aanvoelt. En je zou het misschien niet verwachten, maar wasbaar maandverband lekt minder snel door dan wegwerp maandverband!

Het waterproof anti-lek laagje in wasbaar maandverband is gemaakt van ademend materiaal (PUL). Wegwerpmaandverband bevat een plastic laagje dat lekken moet voorkomen. Maar door het plastic is er geen luchtcirculatie, waardoor bacteriën een voedingsbodem krijgen en er irritatie kan ontstaan door het broeien. Ook ontstaan hierdoor de kenmerkende vervelende geurtjes, waar je bij wasbaar maandverband geen last van hebt!

In veel merken wegwerp verband wordt gebruik gemaakt van chemische stoffen als absorptiekorrels of -gel. Deze zuigen niet alleen je menstruatiebloed op, maar ook de natuurlijke afscheiding of vocht uit klieren. Wasbaar verband voorkomt uitdroging van je huid en beschermt daardoor tegen bijvoorbeeld schimmelinfecties.

Tot slot wordt bij de productie van standaard wegwerp maandverband (en tampons) gebruik gemaakt van bleekmiddelen; bij dit proces komt dioxine vrij. Restjes dioxine vormen een risico voor je gezondheid. Zelfs kleine hoeveelheden dioxine kunnen bijdragen aan het ontstaan van bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of endometriose. Ook bevatten veel wegwerpproducten parfumstoffen die de gevoelige vagina kunnen irriteren.


Ik wil overstappen op wasbaar maandverband, hoeveel heb ik nodig?

Hoeveel je nodig hebt verschilt van vrouw tot vrouw. Het hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld hoe vaak je verschoont, hoe vaak je wast en of je alleen wasbaar maandverband gebruikt (of het combineert met bijvoorbeeld een menstruatiecup). Daarnaast maakt het verschil of je alleen tijdens je menstruatie maandverband gebruikt, of dagelijks een inlegkruisje of maandverband gebruikt vanwege afscheiding of incontinentie. De ene vrouw heeft geen super verband nodig, de andere weer wel. Elke vrouw is weer anders, en elke menstruatie is weer anders.

Wij adviseren om te beginnen met een klein aantal, bijvoorbeeld met een voordeelpakketje of met ca. 5 maandverbanden (da's meestal voldoende voor een dag). Op die manier zijn de eerste aanschafkosten laag en kun je rustig bekijken wat voor jou het beste bevalt en hoeveel meer je nodig hebt. Probeer vooral ook wat verschillende maten en merken uit - je ontdekt vanzelf je favorieten!


Hoe lang gaat het maandverband mee?

Hoe lang een wasbaar maandverband mee gaat is afhankelijk van je individuele gebruik. Wij garanderen het tot 1 jaar na aankoop, maar het kan tot wel 5 jaar meegaan! Als je het maandverband of de inlegkruisjes dagelijks gebruikt vanwege incontinentie of afscheiding dan zal de levensduur iets korter zijn en als je veel verbandjes hebt en dus maar 1x per maand was, juist wat langer. Het maandverband gaat het langst mee als je het wast op lage temperatuur met weinig wasmiddel en laat drogen aan de lijn.


Moet ik het maandverband voor gebruik wassen?

Al het maandverband is pre-washed om krimpen te voorkomen. Cute Cotton raadt aan om vóór het eerste gebruik je maandverband één of twee keer te wassen. Hierdoor neemt ook het absorptievermogen toe. Na ongeveer 5x wassen is het absorptievermogen maximaal.


Wasbaar maandverband onderweg of op mijn werk, hoe gaat dat?

Cute Cotton levert verschillende soorten tasjes en zakjes voor onderweg, die zonder probleem in je handtas passen. Handige tip: Vouw de lange einden van het maandverband naar binnen, over elkaar heen. Vouw de vleugels van het verband daar weer omheen en klik de drukknoopjes dicht. Nu heb je een netjes opgevouwen pakketje dat je schoon kunt meenemen of gebruikt in een reistasje kunt doen. Als je thuis komt kun je het maandverband in wat koud water laten weken of meteen in de wasmachine doen - wel even het knoopje losklikken!


Waarom is wasbaar maandverband milieuvriendelijker?

Wasbaar maandverband is vergeleken in elke fase vriendelijker voor het milieu dan wegwerp maandverband. Voor 1 wasbaar maandverband zijn minder grondstoffen en water nodig dan voor de productie van 1 wegwerpverband. Ook de grondstoffen zelf maken een verschil. Veel wegwerpverband is gemaakt van cellulosepulp; de basis hiervoor bestaat uit hout, waarvoor bomen gekapt moeten worden. Bovendien worden bij de productie van wegwerpverband veel chemische stoffen gebruikt, zoals chloor dat gebruikt wordt bij het bleken. Bij dit proces komt dioxine vrij, dat schade toebrengt aan het milieu, en in verband gebracht wordt met gezondheidsklachten. Het grootste deel van de dioxine komt tijdens het productieproces in het milieu terecht, kleine hoeveelheden blijven achter in het maandverband waar het later in contact komt met je lichaam. Bij de productie van wasbaar maandverband wordt geen dioxine gebruikt.

Daarnaast is van wasbaar maandverband veel minder nodig dan van wegwerpverband. 1 wasbaar maandverband vervangt ongeveer 150 wegwerpverbanden! Dit scheelt niet alleen grondstoffen en productie, maar vooral veel afval. In je hele menstruele leven produceer je met wegwerp-produkten ongeveer 150 kilo afval! Dit afval is bijna niet biologisch afbreekbaar, en de stoffen die bij verbranding vrij komen zijn schadelijk voor het milieu. Wasbaar maandverband is makkelijker af te breken, goed te recyclen en levert een schonere verbranding op. 


Waarom is wasbaar maandverband goedkoper?

De aanschafkosten van wasbaar maandverband liggen hoger dan van een pak wegwerp maandverband. Maar wasbaar maandverband gaat veel langer mee, waardoor je de de aanschafkosten er al snel uit hebt. Gebruik je 2 pakjes wegwerpverband per maand (gemiddeld €2,50 per stuk) dan heb je het aanschafbedrag van 10 maandverbanden er na iets meer dan een jaar uit. Je maandverbandje gaat dan (gemiddeld) nog 4 jaar mee, waardoor je uiteindelijk bijna 250 euro bespaart!


Wat is het milieuvriendelijkste product voor mijn menstruatie?

Op een rijtje zijn de volgende methoden het milieuvriendelijkst: 

  1. Menstruatiecup 
  2. Wasbaar maandverband van biologische materialen
  3. Wasbaar maandverband van niet-biologische materialen
  4. Tampons van biologisch katoen
  5. Wegwerpverband van biologisch katoen
  6. Tampons van niet-biologische grondstoffen 
  7. Wegwerpverband van niet-biologische grondstoffen\

 

Er is ook biologisch wegwerpverband te koop, waarom verkoopt Cute Cotton dit niet?

Cute Cotton heeft een aantal kernwaarden: alle producten die we verkopen moeten vrouwvriendelijk, duurzaam en kostenbesparend zijn. Biologisch wegwerp maandverband is een gezonder en duurzamer alternatief dan standaard wegwerp verband, maar kostenbesparend is het helaas niet. Wasbaar maandverband is goedkoper en veel vriendelijker voor het milieu. Daarnaast is biologisch wegwerpverband alleen te verzenden als pakketpost, en hiermee lopen de kosten voor een pak maandverband (en de voetafdruk voor transport!) erg op. Wij hebben er dus voor gekozen om geen wegwerpproducten te verkopen; ook geen biologische.

 

Er zitten vlekjes in mijn maandverband!

De wasmachines van tegenwoordig zijn zo goed, dat ze zelfs op 30C met een minimale hoeveelheid wasmiddel al hygienisch schoon wassen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor viezigheid. Toch kunnen er na verloop van tijd verkleuringen voorkomen in je verbandjes.

Zo zit dat:

  • Donkere verkleuringen zijn afzettingen van het ijzer in je menstruatiebloed. Je kunt ze laten verdwijnen door je verbandjes in de zon te laten drogen!
  • Lichte verkleuringen komen soms voor wanneer je vaginale afscheiding een lage pH-waarde heeft (en dus wat zuurder is dan normaal). Dit kan van nature bij je horen of een reactie zijn op bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie. Vooral katoenen verbandjes die gekleurd zijn met zwarte of rode ecologische verf (bij zwarte, rode, roze en paarse verbandjes dus) zijn hier gevoelig voor. Het tast de kwaliteit van de stof niet aan en kan verder geen kwaad, maar helaas is er geen manier waarop je dit kunt terugdraaien... heb je hier last van, kies dan voor witte of blauwgekleurde verbandjes!

FAQ Wasbaar maandverband